Hoe proef je wijn?

Om een goede wijnproever te worden hoef je echt niet een encyclopedie aan kennis, een flinke neus of mega ontwikkelde smaakpapillen te hebben... Het belangrijkste is dat je stapsgewijs en gestructureerd proeft. En dat je veel oefent... Veel wijn drinken dus! Bekijk mijn filmpje of lees hieronder mijn belangrijkste tips voor het proeven van wijn: zo word jij een echte proef-pro!


Youtube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Inhoud tonen" om de inhoud te zien en de Youtube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in de https://policies.google.com/privacy?hl=nl [Privacyverklaring). Je kunt je altijd weer afmelden voor deze [cookie-instelling] /redirect-to-page/3b54d1e0-0035-42d8-8bdf-0666189855ad.

Inhoud tonen

Download hieronder het Social Sommelier Proefformulier!

1. Het juiste glaswerk

Ken je die kleine waterglaasjes waar ze in kroegen nog wel eens wijn in serveren? Ik noem ze altijd waxinelichthouders. Niet doen! Een lekkere wijn verdient een mooi glas. Niet alleen door de feestelijke uitstraling, maar ook vanwege de functie van het glas. Een wijnglas heeft een voet, een steel en een kelk. Door de voet blijft het glas staan, aan de steel houd je het glas vast zodat je met je handen de wijn niet opwarmt en de kelk zorgt ervoor dat je de aroma's van de wijn optimaal ervaart! 

Witte wijn drink je uit een smaller glas. Het smalle glas zorgt er voor dat de wijn langer koel blijft. Daarnaast blijven de aroma's beter in het glas, wat goed is voor witte wijn. In een breed glas vervliegen de aroma’s sneller: dat komt omdat er een groter oppervlak aan de lucht blootgesteld is. Rode wijn is juist gebaat bij wat extra zuurstof en dus is het glas groter en breder. Zo kan er voldoende zuurstof bij.

Mijn favoriete merken? Riedel, Zalto, Schott Zwiesel of Chef & Sommelier. Google maar, genoeg webshops verkopen deze glazen!


2. De juiste temperatuur

Het is belangrijk om wijn op de juiste temperatuur te drinken om optimaal te kunnen genieten van alle aroma's en smaken. De temperatuur van je wijn kan de smaak maken of kraken! Een witte wijn die te koud is of een rode wijn die te warm is verliest veel smaak. Ook komen de fruitige aroma's niet tot hun recht.

Voor de juiste temperatuur moet je onderscheid maken tussen de verschillende stijlen van wijn.

Wit
Frisse en fruitige wijnen (zoals grüner veltliner of sauvignon blanc) serveer je op 8 - 10 graden. Vollere witte wijnen (zoals chardonnay of viognier) serveer je op 10-12 graden.

Rood
Fruitige rode wijnen (zoals pinot noir of zweigelt) serveer je op 14-16 graden. Krachtige en stevige rode wijnen (zoals malbec of cabernet sauvignon) serveer je op 16-18 graden. Let op: dit is dus geen kamertemperatuur!

Mijn tip? Haal de witte wijn een half uurtje van tevoren uit de koelkast, of zet de rode wijn juist een half uurtje van tevoren ín de koelkast. Op deze manier heb je over het algemeen altijd de juiste temperatuur! 


3. Kijken, ruiken, proeven

En nu kan het proeven beginnen! Maar neem nou niet gelijk een slok: het is belangrijk om onderstaande volgorde aan te houden...

Kijken
De kleur en intensiteit (licht of donker) van de wijn zegt vaak veel over de smaak. Om de kleur te bepalen houd je het glas van je af, het liefst tegen een witte achtergrond. Bekijk het wijnoppervlak, maar ook de rand. Een jonge en frisse witte wijn is vaak licht met een groene gloed, een volle en oudere witte wijn is donkerder en goudkleurig. Een fruitige en jonge rode wijn is meestal paars van kleur, terwijl vollere en oude rode wijnen neigen naar robijnrood of zelfs bruin. De kleur verklapt vaak al iets over de smaak!

Ruiken
Wijnproeven doe je vooral met je neus. Zonder geur geen smaak. Houd het glas vlak onder je neus om te ruiken. Wals de wijn daarna (rondjes draaien met het glas) en ruik nog een keer. Je zult merken dat er veel meer aroma's vrij komen, omdat er zuurstof bij is gekomen. En wat ruik je? Fruit, zoals kers of meloen? Misschien kruiden, zoals tijm of kaneel? Of wellicht ruik je iets van hout, chocolade of koffie? Het is echt moeilijk om de aroma's te herkennen en benoemen. Om je te helpen kun je gebruik maken van een aromacirkel, waarop alle veel voorkomende geuren in wijn staan.

Proeven
Lang gewacht, maar nu mag je ein-de-lijk een slok nemen. Laat de wijn door je hele mondholte rollen en zuig lucht naar binnen om de wijn nog beter te kunnen proeven. Ook in de smaak kun je veel zaken waarnemen: is de wijn zoet of droog, fris of fruitig, stroef of soepel, licht of vol, met een lange of korte afdronk?

Pas als je alle stappen hebt doorlopen, kun je een oordeel vellen! Wat vond je van de wijn? Was 'ie lekker of juist niet? Was de wijn te fris of juist te fruitig? Had de wijn een lange afdronk of vervloog deze snel? Rook de wijn naar fruit of misschien naar natte hond? Smaken verschillen, en je kunt het dus niet snel fout doen! Handig is om bij een proeverij jouw waarnemingen op te schrijven. Dit formulier kan jou hier bij helpen. Succes!