Meer informatie over jouw Social Sommelier proefdoos
Youtube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de Youtube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in onze [Privacyverklaring](/privacyverklaring/. Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /cookie-instellingen/.
Download hieronder het Social Sommelier Proefformulier!
Bekijk welke wijnen er in jouw proefdoos zitten!
Kono - sauvignon blanc
De wijnen van het Nieuw-Zeelandse wijnhuis Kono worden volgens de tradities van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, gemaakt. De wijngaarden liggen in Marlborough en zijn gecertificeerd voor duurzame wijnbouw, één van de belangrijkste waarden van de Maori: werken met het milieu zonder het in gevaar te brengen. Het doel van Kono is om de wereld te verbeteren ten behoeve van huidige en toekomstige generaties, door het duurzaam gebruik van land en hulpbronnen en door een gemeenschap te creëren waar iedereen (families, personeel, klanten en medewerkers) trots op is.
Deze wijn heeft een groene tint en een fruitige neus vol citrus, kiwi en passievrucht. De geur is echt stuivend, een belangrijk kenmerk van sauvignon blanc's uit Nieuw-Zeeland. Ook zit er een lichte kruidigheid in de geur. De wijn is fruitig, fris en met stevige zuren. Er zit een klein zoetje in de smaak, waardoor de wijn goed in balans is. Lekker sappig, knisperend fris en met een lange afdronk! Lekker bij een lichte salade met groene asperges of een Aziatische curry.
Luna Verde - verdejo
Bij het voorjaar hoort een glas verdejo! Deze heerlijke frisse en fruitige wijn komt uit het Spaanse Rueda, een streek ten Noordwesten van Madrid. De verdejo is de belangrijkste druif en een echte specialiteit uit dit gebied. Verdejo komt van het woord ‘verde’, wat groen betekent in het Spaans. De verdejo druif is namelijk te herkennen aan zijn groene kleur. Verdejo is een druivenras dat goed tegen droogte kan. Perfect voor de warme Spaanse zomers dus!
Luna Verde is zowel een verwijzing naar de groene druif als naar de maan. De druiven worden namelijk 's nachts geoogst: goed voor het behoud van frisheid van de druiven én voor de plukkers die niet in de brandende zon hoeven te werken. De wijn heeft intense aroma's van groene appel, passievrucht en venkel. Daarnaast heeft de wijn mooie rijpe en sappige smaken van citrus, groene appel en peer. In de afdronk proef ik venkel, grapefruit en wat groene peper. Een heerlijke wijn als begeleider van tapas gerechten!
Kaltern - pinot grigio
Cantina Kaltern is een grote wijncoöperatie in het Italiaanse Alto Adige (Südtirol) met meerdere wijnboeren en wijngaarden rondom het dorp Kaltern. Het hele dorpsleven draait hier om wijn: het is een bron van werkgelegenheid en ook van trots voor de dorpelingen. De hechte gemeenschap streeft naar de allerbeste kwaliteit wijn, met aandacht voor mens en natuur. In 2018 is Cantina Kaltern de eerste Italiaanse wijncoöperatie die het FAIR'N GREEN-certificaat voor duurzame wijnbouw heeft gewonnen.
Deze pinot grigio heeft een helder gele kleur met veel fruitige aroma's, zoals peer en perzik. Ook ruik ik citroen. De wijn is heerlijk vol en sappig van smaak met een lange afdronk. Door de frisse zuren, die mooi in balans zijn met het fruitige karakter, is deze wijn perfect voor in het zonnetje. Of bijvoorbeeld bij Italiaanse voorgerechten met vis of een pasta met paddenstoelen!
Pasqua - pinot grigio
De pinot grigio druif is steeds populairder, met name op zonnige dagen. En dat snap ik wel: de wijnen van deze druif zijn namelijk vaak fris, fruitig en sappig. Zo ook deze heerlijke pinot grigio van het beroemde Italiaanse wijnhuis Pasqua. De liefde voor de Italiaanse pinot grigio is door de familie Pasqua overgedragen van vader op zoon, want vandaag de dag is het nog steeds een welbekend familiebedrijf. De familie maakt al sinds 1925 wijn!
De pinot grigio druiven die gebruikt zijn voor deze wijn groeien in wijngaarden in de vallei van de rivier de Adige in Trentino, een gebied ten noorden van Veneto. De rivier geeft de wijnranken veel voeding en koelte. Dit heeft de druif ook wel nodig, want hij rijpt erg snel en heeft remming nodig door de natuurlijke verkoeling. Ook behoudt de druif hierdoor zijn frisheid! En dat proef je... In de geur aroma's van fris wit fruit, citrus (citroenschil) en iets van passievrucht en lychee. De smaak is lekker fris, droog en met voldoende rijpe smaken van geel en wit fruit aangevuld met limoen. Echt een prachtige wijn om lekker op te drinken in het zonnetje!
Madame Wisdom - chardonnay
Ik kon het niet laten om ook een wijn van een totaal andere orde in de Social Sommelier proefdoos te stoppen. Waar de andere wijnen veelal fris, fruitig en opwekkend zijn, is deze chardonnay uit Californië vol en romig. Amerika staat op de vierde plaats in de wereld qua productie van wijn. Wist je dat? Californië is de belangrijkste regio en verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de wijnproductie in Amerika. Door het zonnige en warme klimaat kunnen de druiven goed rijpen en worden er mooie krachtige en volle wijnen geproduceerd.
Deze 'Madame Wisdom' is een prachtig voorbeeld van een goede Californische chardonnay. Ik ruik rijpe appel, citrus en een vleugje vanille (de wijn heeft op houten vaten gerijpt). De wijn is vol, zacht en mooi in balans: fruit, zachte kruiden en een frisse afdronk wisselen elkaar af. Lekker bij vis of kip met een romige saus.
Les Salices - viognier
De viognier druif is in opkomst! En dat is best bijzonder, want geen druif is zo schaars en tegelijk zo beroemd als de viognier. Enige decennia geleden groeide viognier uitsluitend in het noordelijke Rhônedal in Frankrijk. Dat de viognier zo geliefd is, heeft te maken met de veelzijdigheid van deze druif. Wijnen van de viognier druif herken je direct!
De druif is tegenwoordig ook elders aangeplant, zoals in de Languedoc. Het was François Lurton, telg van een wijnbouwersfamilie uit Bordeaux, die in de jaren '80 het potentieel van deze druif ontdekte in het Franse zuiden. Het was die periode dat hij het historische Domaine Les Salices kocht, gelegen bij het vestingstadje Carcassonne. De gepassioneerde François Lurton slaagt er in om wijnen te maken van hoge kwaliteit, zoals deze viognier. De wijn is lichtgeel en helder van kleur. Ik ruik aroma's van abrikozen, rozen, bloesem, brioche en hazelnoten. De wijn is zacht en rond van smaak en mooi in balans door frisse zuren en de fruitigheid van perzik. Perfect bij krab, kreeft en coquilles, maar ook bij kruidige kipgerechten of (groente) curry’s.
La Bottière Touraine - sauvignon blanc
Ik heb een paar jaar geleden een fantastische wijnreis gemaakt naar het Franse Loiredal en sindsdien ben ik verliefd. Niet alleen op het gebied, maar ook op de wijnen die er vandaan komen. Touraine is onderdeel van het gigantische Loiredal. Dit wijngebied wordt gedomineerd door frisse, witte druiven, waarin de Sauvignon Blanc een hoofdrol in speelt. De wijngaarden van La Bottière, een wijnhuis dat al zes generaties wordt geleid door de familie Bourgrier, liggen op de mooie stijle hellingen aan de oevers van de Loire en de Cher.
Doordat het wijnhuis al zes generaties actief is in de Touraine, in het dorp Saint Georges sur Cher, heeft zij bijzonder veel kennis in huis. Generatie op generatie werd de kennis en het vakmanschap doorgegeven binnen de familie. Doordat de kennis en ervaring in de familie Bourgrier blijft, kunnen zij kwalitatief hoogstaande wijnen produceren. De ultieme frisheid van deze wijn past perfect bij diverse gerechten met schaal- en schelpdieren. Vooral mosselen, maar ook sushi!
Chiloé Winemakers Selection - merlot
Chiloé is een eiland in Chili, wereldberoemd om de gekleurde huisjes op palen. Check het etiket maar eens, daar staan ze op! De Winemakers Selection is een lijn met kwalitatief hoogwaardige wijnen van wereldberoemde druiven. Merlot wordt bij wijndrinkers vaak afgedaan als vlak en saai. En dat is niet altijd terecht! Proef bijvoorbeeld deze merlot uit de Winemakers Selection van het Chileense wijnhuis. De druivenranken groeien in het indrukwekkende Maule Valley. Precies op het moment wanneer zij rijp genoeg zijn, worden de druiven handmatig geplukt. Na het vergisten van de mooie, volle trossen, rijpt het sap enkele maanden op houten fusten. Hierdoor krijgt de wijn net wat meer diepgang en complexiteit.
De wijn heeft aroma's van zwart fruit, pruimen en vanille. De smaak is vol en zacht. Ik proef pure chocolade, vanille en gestoofde kersen. Heerlijk bij stoofvlees of geroosterde pompoen!
Tip: deze wijn is lekker tussen de 16 en 18 graden Celsius. Leg de wijn een half uur van tevoren even in de koelkast!
Cordier - Bordeaux
Bordeaux is zo ongeveer de meest bekende wijnstreek van de wereld. Als men een wijnhoofdstad zou mogen kiezen, zou dat waarschijnlijk de stad Bordeaux worden. Rond deze stad, in het departement Gironde, zijn de omstandigheden ideaal voor hoge kwaliteit wijnbouw. Dankzij de zuidelijke ligging zijn de winters zacht en de zomers warm, met voldoende neerslag. Kalksteen, klei en zand vormen hierbij een ideale ondergrond. Voeg deze omstandigheden samen met de ervaring van het wijnhuis Cordier, opgericht in 1886, en je hebt een topcombinatie!
Deze rode wijn, een blend van merlot en cabernet sauvignon, komt dus uit Bordeaux. Alle trossen worden met de hand geoogst. Na het blenden van de twee druiven soorten rijpt de gehele wijn een aantal maanden op eikenhouten vaten waardoor het een volle en zachte wijn wordt. De wijn is kersenrood en heeft aroma’s van bramen en bessen met een klein beetje vanille. De smaak van de wijn is indrukwekkend: diep, zacht, vol en tonen van zwart fruit. Een klein beetje kruidigheid maakt de wijn uitermate geschikt voor bij een maaltijd: lekker bij gegrilde kip met tijm en rozemarijn of Goudse (jong) belegen kaas.
Val delle Rose - sangiovese
Dit wijnhuis is onderdeel van Cecchi, een grote wijnmaker in Italië die al meer dan 150 jaar wijn maakt. In 1996 kocht Cecchi de wijnmakerij Val delle Rose in het kleine stadje Poggio la Mozza, dat in het hart van Morellino di Scansano ligt. De druiven groeien onder de beste weersomstandigheden: veel zon met een constante verkoelende bries. Hierdoor rijpen de druiven uitstekend, belangrijk voor het uiteindelijke resultaat.
De wijn wordt na het oogsten in roestvrijstalen tanks gefermenteerd om vervolgens te rijpen op Franse eikenhouten vaten. De wijn heeft een heldere rode kleur met een mooie paarse gloed. De wijn heeft fruitige aroma's met tonen van kersen, kenmerkend voor wijnen uit dit gebied. De smaak is zacht, vol en krachtig en de wijn heeft soepele tannines. Serveer de wijn op ongeveer 16 graden (half uurtje van tevoren even in de koelkast) bij rijke pasta's of Italiaanse voorgerechten met kaas.