Social Sommelier Proefdoos

Wat leuk dat je een Social Sommelier proefdoos hebt ontvangen! Bekijk snel welke wijnen er in jouw proefdoos zitten en lees meer over de druif, afkomst, stijl én bijpassende gerechten! 

Kaltern - pinot grigio

Cantina Kaltern is een grote wijncoöperatie in het Italiaanse Alto Adige (Südtirol) met meerdere wijnboeren en wijngaarden rondom het dorp Kaltern. Het hele dorpsleven draait hier om wijn: het is een bron van werkgelegenheid en ook van trots voor de dorpelingen. De hechte gemeenschap streeft naar de allerbeste kwaliteit wijn, met aandacht voor mens en natuur. In 2018 is Cantina Kaltern de eerste Italiaanse wijncoöperatie die het FAIR'N GREEN-certificaat voor duurzame wijnbouw heeft gewonnen. 

Deze pinot grigio heeft een helder gele kleur met veel fruitige aroma's, zoals peer en perzik. Ook ruik ik citroen. De wijn is heerlijk vol en sappig van smaak met een lange afdronk. Door de frisse zuren, die mooi in balans zijn met het fruitige karakter, is deze wijn perfect voor in het zonnetje. Of bijvoorbeeld bij Italiaanse voorgerechten met vis of een pasta met paddenstoelen!


Nik Weis - riesling

De Moezel in Duitsland staat natuurlijk bekend om de zoete witte wijnen die er vandaan komen. Op de stijle hellingen langs de rivier groeien druiven die veel zon zien. Hierdoor ontwikkelen zich veel suikers in de druiven. Maar er komen ook hele mooie droge witte wijnen vandaan, zoals deze Urban Dry riesling van het wijnhuis St.  Urbanushof. De wijnmaker, Nik Weis, maakt naast prachtige traditionele riesling wijnen ook deze 'funky' wijn die jaar na jaar hoog in allerlei lijstjes eindigt. 

De wijn heeft aroma's van bloemen, tropisch fruit, citrus en groene appel. De smaak is sappig en fruitig van smaak en perfect in balans tussen zoet en zuur. De wijn heeft een lichte kruidigheid en is een prachtige expressie van misschien wel de mooiste wijndruif ter wereld: de riesling. 

Heerlijk bij krabkoekjes, sushi of kruidige Indiaase gerechten! 

La Mascota - chardonnay

Wat mij betreft mag een chardonnay ab-so-luut niet ontbreken in een Social Sommelier Proefdoos! Vroeger was er de wereldberoemde uitdrukking ABC: Anything But Chardonnay. Er waren wereldwijd maar weinig liefhebbers van chardonnay te vinden. Tegenwoordig is dat wel anders. De mooiste witte wijnen, uit de Franse Bourgogne, worden gemaakt van chardonnay. De reden waarom ik zo'n fan ben van deze druif, is de enorme diversiteit aan stijlen die deze druif voortbrengt. 

Neem bijvoorbeeld deze chardonnay van wijnhuis La Mascota uit Argentinië. Door de liggen van de wijngaarden, tussen het Andes gebergte en de rivier Mendoza, is het overdag zonnig en warm, maar koelt het 's nachts behoorlijk af. Dit heeft een positieve invloed op de wijn: er ontwikkelen zich fruitige en complexe aroma's en de wijn is vol van smaak met voldoende frisse zuren! Heerlijk bij kreeft of een moot gebakken zalm...

Höpler - pinot noir

In het oosten van Oostenrijk, vlakbij de grens met Hongarije en Slowakije, ligt Weingut Höpler. Dit familiebedrijf heeft meer dan veertig hectare wijngaarden, behoorlijk groot voor Oostenrijkse begrippen. Christof Höpler wilde in eerste instantie bankier worden, maar een rol in het wijndomein trok hem toch meer aan. Alvorens hij het bedrijf overnam van zijn vader Jost, heeft hij stages gelopen bij wijnmakers in Amerika, Zuid-Afrika en Australië. De nieuwe technieken en inzichten die hij daar heeft geleerd, combineert hij nu met de oude familietradities. In de supermoderne wijnkelder maakt hij gastronomische wijnen die in veel goede restaurants, waaronder die van Jamie Oliver, op de kaart staan.

De wijn is gemaakt van de pinot noir druif: een hele uitdaging om deze druif te laten groeien. De druif heeft een dunne schil en dat maakt hem vatbaar voor ziektes of schimmel. De pinot noir van Weingut Höpler is fris en fruitig met tonen van rood fruit en sinaasappelschil. Daarnaast heeft de wijn frisse zuren en een mooie kruidigheid. Serveer deze wijn licht gekoeld, lekker bij paddenstoelen of paté. 

Burchino - Chianti Superiore

Er mag natuurlijk geen Italiaanse rode wijn ontbreken in deze proefdoos. Ik heb gekozen voor een Chianti Superiore, een wijn uit Toscane gemaakt van de sangiovese druif. De wijngaarden liggen op het landgoed Burchino, dat al vier generaties in het bezit is van de familie Castellani. De wijngaarden liggen op prachtige heuvels, waardoor voldoende zon de druiven laat rijpen. Het landgoed ligt in het dorpje Terricciola in de Pisan Hills. Dit gebied wordt beschouwd als het beste productiegebied voor de Chianti wijnen.

Deze Chianti wordt gemaakt van 90% sangiovese, aangevuld met de lokale druif Ciliegiolo. De druiven worden met de hand geoogst en gefermenteerd in de moderne kelders op het landgoed. De schillen van de druiven weken lang mee met het sap, hierdoor heeft de wijn volle en complexe aroma's van kersen en rood fruit. Om de wijn te laten ouderen, hevelen ze het sap over naar traditionele Sloveense eikenhouten vaten. Dit geeft de wijn diepgang, rijkdom en prachtige aroma's mee. Toch heeft de wijn voldoende frisheid en vind ik hem behoorlijk sappig. Heerlijk bij een pasta met tomatensaus en Parmezaanse kaas! 

Kleine Zalze - cabernet sauvignon

Het wijngoed Kleine Zalze werd in 1683 opgericht en is daarmee één van de oudste wijnhuizen van het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Vanaf die tijd zijn veel families eigenaar geweest van het wijngoed, maar sinds 20 jaar zijn Kobus Basson en Rolf Schulz eigenaar. Vanaf die tijd begon de kwaliteit van de wijn toe te nemen en inmiddels behoort dit wijnhuis tot 'de elite' van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.

Deze wijn die ik heb uitgekozen in de proefdoos is gemaakt van 100% cabernet sauvignon, wereldwijd de meest aangeplante blauwe druif. De druiven worden met de hand geoogst, zacht geperst en vervolgens in stalen tanks gefermenteerd. De wijn rijpt op Franse eikenhouten vaten (een deel op nieuwe vaten en een deel op oude vaten) gedurende anderhalf jaar! De wijn is dieprood van kleur, de geur is fruitig met tonen van zwarte kersen, pruimen, cederhout en vanille. De wijn is krachtig en vol van smaak, zacht en romig en met een lange zwoele afdronk. Heerlijk bij een stukje vlees van de grill!