Ambassadeur van Ribera del Duero

Ik was in 2022 ambassadeur van Ribera del Duero, één van de meest gerenommeerde Spaanse wijngebieden. Het wijngebied ligt in het hart van Noord-Spanje op 120 kilometer van Madrid. De wijngaarden liggen 700 tot 1100 meter boven de zeespiegel en het gebied kent zeer hete zomers en ijskoude winters. Door deze extreme temperatuursverschillen ontwikkelen de druiven volle een complexe aroma’s. Er komen niet alleen rode wijnen uit Ribera del Duero, maar ook rosés en zelfs witte wijn!

Artikel: Mijn bezoek aan Ribera del Duero

Vanaf Madrid is het ongeveer anderhalf uur rijden naar één van de beste wijngebieden van Spanje: Ribera del Duero. Ik had het voorrecht dat ik dit wijngebied onlangs mocht bezoeken. En ook nog eens op een heel bijzonder moment… Normaal gesproken gebeurt er namelijk niet zo veel bij wijnhuizen. Je kunt er wijn proeven of kijken naar de talloze vaten en tanks waar de wijn wacht tot het gebotteld gaat worden. Maar wanneer je een bezoek brengt aan deze huizen op het moment dat het oogsten is begonnen, is het een drukte van jewelste. Zo ook in Ribera del Duero in het laatste weekend van september. Trekkers rijden af en aan, plukkers staan in de wijngaarden, druiventrossen worden geperst en in het belangrijkste dorp van Ribera, Aranda de Duero, komen inwoners van de streek bijeen om de start van de oogst te vieren. Een ontzettend bijzonder moment om als wijngek bij te wonen!

Wil jij ook eens een bezoek brengen aan Ribera del Duero? Dan heb ik een paar leuke tips voor je! Breng bijvoorbeeld een bezoek aan één van de vele wijnhuizen in de streek. De mensen die daar werken zijn ontzettend gastvrij en vaak is het mogelijk om een tour door de wijngaarden te boeken of om de wijnen te proeven. Zelf bezocht ik onder meer Monteabellón Winery, waar we bovenop de berg een prachtige sunset tasting deden met hun Avaniel Rosade rosé en Spaanse tapas. Vervolgens bracht een busje ons naar de wijnmakerij in het dal, waar we werden getrakteerd op heerlijke spiesen van de grill, onder meer met chorizo en lamsvlees. Het vuur werd aangemaakt met hout uit de wijngaarden. Uiteraard werd het diner begeleid met de waanzinnige rode wijnen. Ook Finca Villacreces is een aanrader om te bezoeken. Deze wijngaard ligt tussen de bossen en aan de Duero rivier. Met een e-bike kun je door de wijngaarden fietsen en krijg je uitleg over de verschillende bodemsoorten en druivenrassen. Een absolute aanrader is een bezoek aan één van de pioniers van Ribera del Duero: Bodegas Ismael Arroya – ValSotillo. Dit wijnhuis ligt hoger gelegen met uitzicht op de wijngaarden en een prachtig idyllisch dorp. Onder de wijnmakerij liggen tunnels van 800 meter lang en op 13 meter diepte. In deze kelders rijpen hun rode wijnen, zowel op houten vaten als in de fles. Pas als de wijn voldoende heeft gerijpt, voor een Gran Reserva gaat dit om enkele jaren, mogen de flessen worden verkocht. In de wijnmakerij deden we een waanzinnige verticale proeverij van verschillende jaargangen Gran Reserva’s: 2014, 2011 en 2009. Het is waanzinnig dat wijnen die meer dan 12 jaar oud zijn nog zo fruitig, zacht en geconcentreerd smaken. Op de laatste dag bezochten we Bodegas Nabal, waar we na een tour door de wijngaarden en wijnkelders (enorm indrukwekkend) uiteraard ook hun wijnen moesten proeven. De wijnhuizen in de regio zijn open voor gasten en hebben bijna allemaal een winkel. Ook rondleidingen en proeverijen behoren vaak tot de mogelijkheden.

Ribera del Duero is in mijn beleving niet de meest sprankelende omgeving. Er wonen niet veel mensen en veel dorpjes zijn verlaten. Maar de wijnen die hier vandaan komen, de wijnhuizen met al hun gastvrijheid, het eten: allemaal de moeite waard om toch eens een bezoek te brengen! Bezoek ook zeker Aranda de Duero, de grootste stad van de regio. Hier vinden in het laatste weekend van september de oogstfeesten plaats, waar je op het centrale plein de heerlijke rode wijn uit het gebied kunt proeven voor 2 tot 3 euro (!) per glas. En er zit een leuke escaperoom, waar je in de kelders ondergronds moet proberen te ontsnappen aan de hand van opdrachten die, uiteraard, met wijn te maken hebben. Aan wijn geen gebrek...

 

 

Artikel: Hoe maak je de perfecte wijn/spijs combinaties met Ribera del Duero?!

De feestdagen komen er weer bijna aan. Dat betekent dat er weer nagedacht moet worden over het menu, de aankleding, de uitnodigingen en niet te vergeten: de wijn… De wijnen uit Ribera del Duero zijn fan-tas-tische begeleiders van jouw kerstmenu! In dit artikel vertel ik hoe je een wijn/spijs combinatie maakt, waar je op moet letten en waar je Ribera del Duero wijnen bij kan combineren.

Hoe maak je een wijn/spijs combinatie?

Om de juiste wijn bij een gerecht uit te zoeken zijn drie zaken heel belangrijk: hoeveel smaak heeft het gerecht, is het een fris of juist rijp gerecht en wat is het mondgevoel van het gerecht. Laten we beginnen bij de hoeveelheid smaak van een gerecht: producten als rijst, aardappels of een gepocheerd visje hebben een laag smaakgehalte. Maar ga je de vis bakken, de aardappels kruiden met rozemarijn of de rijst aanmaken met een bouillon, dan krijgen deze producten meer smaak. Het smaakgehalte neemt toe. Bij een gerecht met weinig smaak past een wijn met een laag smaakgehalte. Bij gerechten met veel smaak past een wijn met een hoog smaakgehalte. Vervolgens bepaal je of de producten in het gerecht fris of rijp zijn. Frisse producten zijn bijvoorbeeld sla, rauw[FEPP1] rode ui, tomaat, citroen, dille, kappertjes, appel. Rijpe producten zijn bijvoorbeeld mango, stoofvlees, gerookte zalm, gebakken vis en boterachtige sauzen. Bij een gerecht met veel frisse producten past een frisse wijn en bij een product met veel rijpe producten past een rijpe wijn. Tot slot kijk je naar het mondgevoel van het gerecht. Een strak mondgevoel komt door producten als mosterd, azijn, groene appel, rauwe rode ui of vinaigrette. Een filmend mondgevoel komt door botersauzen, zuivel, romige en vette producten of gestoofd vlees. Bij een strak mondgevoel passen strakke wijnen, bij een filmend mondgevoel passen filmende wijnen. Kortom; analyseer eerst het gerecht om vervolgens de juiste wijn erbij te bepalen. 

Wat past er bij de wijn uit Ribera del Duero?

Uit de Spaanse streek Ribera del Duero komen fantastische rode wijnen. Het zijn wijnen met veel smaak, rijpe tonen en vaak een filmend mondgevoel door de rijping op Amerikaans eikenhout. Maar de wijnen uit Ribera del Duero staan ook bekend om de mooie zuurgraad: dit komt door de hoogte van het gebied waardoor het verschil tussen dag- en nachttemperatuur hoog is. Deze zuren in de wijn kun je goed combineren met vetten. Denk bijvoorbeeld aan stoofvlees, entrecote of lam. De wijnen uit Ribera del Duero staan, door de houtrijping, ook bekend om de tannine. Tannine zorgen voor een droog en stroef mondgevoel. Je kunt dit verminderen door de wijn te combineren met rood vlees: de eiwitten in het rode vlees vlakken de tannine van de wijn af. Een glas Ribera del Duero past daardoor perfect bij een stukje gegrild rood vlees, zoals tournedos, biefstuk of entrecote. Je leest het al: de wijnen lenen zich uitstekend voor gerechten met vlees. Wil je het combineren met vegetarische gerechten, denk dan bijvoorbeeld aan rijpe kazen of gegrilde groenten. Heerlijk…

Fijne Feestdagen! 

Artikel: Drie dingen die je vast (nog) niet weet over Ribera del Duero

In het hart van Noord-Spanje, ten noordwesten van Madrid, ligt het wijngebied Ribera del Duero. De naam van de wijnregio betekent letterlijk ‘oever van de Duero’. Dwars door dit wijngebied stroomt namelijk de Duero rivier. Deze rivier speelt een belangrijke rol bij de wijnbouw: er komt veel van het water vandaan dat gebruikt wordt om de druivenranken te irrigeren. Ook heeft de rivier invloed op de (nacht) temperatuur in de regio. Al in de 9e eeuw werd er in dit gebied wijn gemaakt, maar pas in 1982 kreeg Ribera del Duero een DO-status (Denominación de Origen), een kwaliteitsgarantie dat net als bij veel andere Spaanse klassieke wijnen iets zegt over druiventeelt en de wijnbereiding. In het geval van Ribera del Duero moet minimaal 75% van de wijn worden gemaakt van de Tinto del País druif (lokale tempranillo). De kans is heel groot dat je wel eens een glas Ribera del Duero hebt geproefd. De rode wijnen uit Ribera del Duero zijn namelijk wereldberoemd en behoren tot de beste van Spanje. Maar wist je bijvoorbeeld dat er ook een klein beetje witte wijn wordt gemaakt in deze regio? En dat je naast de Tinto del País druif ook andere druiven mag gebruiken, zoals cabernet sauvignon en merlot? Lees snel verder voor meer verassende weetjes over deze Spaanse wijnregio!

 

Rosé uit Ribera del Duero

Ze maken dus niet alleen rode wijn, maar ook witte wijn in Ribera del Duero. Maar wist je dat ze er ook hele fijne rosés maken? Niet veel trouwens, slechts 3% van de totale wijnproductie bestaat uit rosé. Ik heb er inmiddels een paar geproefd en ben onder de indruk! De rosé wordt hier vaak gemaakt van de lokale tempranillo druif. De rosés die ik heb geproefd waren wat donker van kleur met veel fruitige aroma’s. De smaak is eveneens fruitig, maar ook complex en krachtig. Echt een andere stijl dan de wereldberoemde rosés uit de Provence, alleen al door een hoger alcoholpercentage. De rosé is heerlijk bij (licht) pittige gerechten of een grote pan kruidige paella. 

 

Wijnen met een gastronomisch karakter

Wist je dat je de rode wijnen uit Ribera del Duero heel goed kunt serveren bij veel verschillende gerechten? De wijn is heel gastronomisch, oftewel breed inzetbaar bij een diner. Wat dacht je van lamsbout of lamskoteletjes, kwartel, hazenpeper, hertenbiefstuk of kazen als jonge Goudse of manchego. Licht gekoeld passen de wijnen uit Ribera del Duero ook perfect bij een zomerse paella. Loopt het water je al in de mond? 

 

De kelders van Aranda de Duero

Wist je dat een bezoek aan deze wijnregio absoluut de moeite waard is? Ribera del Duero ligt diep in het binnenland van Spanje tussen twee gebergtes in. De rivier de Duero stroomt dwars door dit gebied, en dat levert prachtige plaatjes op. Een bezoek aan de hoofdstad van Ribera del Duero, Aranda de Duero, mag ook absoluut niet ontbreken! In deze stad bevinden zich ondergrondse antieke kelders waar nog steeds wijn wordt bewaard. De kelders liggen tot wel 12 meter diep in de grond en zijn door een gangenstelsel met elkaar verbonden. Daarnaast ademt dit stadje wijn. Je kunt er veel leuke wijntours doen, bijvoorbeeld onder leiding van een gids. Een glas Ribera del Duero in combinatie met de lekkere Spaanse keuken: dat wil je toch?

Artikel: Interview met Bodegas Montebaso, een wijnmaker uit Ribera del Duero

In Ribera del Duero, het prachtige wijngebied gelegen in het hart van Noord-Spanje op ruim 100 kilometer afstand van Madrid, vind je meer dan 24.000 hectare aan wijngaarden gelegen op 700-1100 meter boven zeeniveau. In dit gebied zijn 308 wijnbedrijven en bijna 8.000 druiventelers gevestigd. Er heerst een extreem klimaat, met hele hete zomers en ijskoude winters. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur is groot, dit heeft een positieve invloed op de smaakontwikkeling van de druiven. Uit Ribera del Duero komen niet alleen rode wijnen, maar ook rosés en sinds 2019 zelfs witte wijnen. 

 

Eén van die vele wijnbedrijven in Ribera del Duero is Bodegas Montebaco. Dit wijnbedrijf is in 1987 begonnen met het produceren van wijn. De wijngaarden van Montebaco liggen rondom landgoed Monte Alto, tussen de gemeenten Valbuena en Pesquera de Duero. De filosofie van Montebaco is helder: het produceren van wijnen van hoge kwaliteit, waarin het ouderen in eikenhouten vaten een essentieel onderdeel is. Het is hun doel om het fruitige karakter van de wijn en de invloeden van de houtrijping goed in balans te houden. De filosofie van deze wijnmakers is verder geïnspireerd op respect voor het milieu en de locatie, oftewel de wijnen moeten een expressie zijn van het gebied waar ze vandaan komen. De wijngaarden liggen op slechts 4 kilometer van de rivier, op een hoogte van 800 - 900 meter boven zeeniveau. Er heerst een extreem landklimaat, gekenmerkt door weinig regen, droge zomers en strenge en lange winters. Vanwege deze bijzondere klimatologische omstandigheden is Bodegas Montebaco een unieke wijnmakerij binnen de DOC Ribera del Duero. 

 

Ik sprak met de wijnmaker van Bodegas Montebaco en stelde de vraag hoe belangrijk biologische of biodynamische wijnen zijn tegenwoordig en wat de invloed is van klimaatopwarming op de wijnen van Bodegas Montebaco: 

 

“Ecologische wijnbouw is een proces dat groeit en niet meer terug te draaien is. Deze manier van wijnbouw heeft een positieve invloed op de kwaliteit van de wijnen en natuurlijk past in de trend van een gezond dieet (vrij van synthetische producten). Het heeft ook zeker een positieve invloed op het behoud van het milieu en de biodiversiteit”

 

“De rivieroever van de Duero ligt in de Castiliaanse hooglanden, deze regio is omgeven door bergen die het klimatologisch isoleren, dus de klimaatveranderingen van de afgelopen 30 jaar zijn niet zo duidelijk in deze regio. Hoewel we niet kunnen ontkennen dat het alcoholgehalte in de wijn is gestegen en dat we steeds vaker een ​​mildere herfst hebben.”

 

Ben je benieuwd naar de wijnen van Bodegas Montebaco? Ze zijn in Nederland onder meer te koop in via de webshop van De Wijnschuur.