Ambassadeur van Ribera del Duero

Ik ben ambassadeur van Ribera del Duero, één van de meest gerenommeerde Spaanse wijngebieden. Het wijngebied ligt in het hart van Noord-Spanje op 120 kilometer van Madrid. De wijngaarden liggen 700 tot 1100 meter boven de zeespiegel en het gebied kent zeer hete zomers en ijskoude winters. Door deze extreme temperatuursverschillen ontwikkelen de druiven volle een complexe aroma’s. Er komen niet alleen rode wijnen uit Ribera del Duero, maar ook rosés en zelfs witte wijn!

Artikel: Drie dingen die je vast (nog) niet weet over Ribera del Duero

In het hart van Noord-Spanje, ten noordwesten van Madrid, ligt het wijngebied Ribera del Duero. De naam van de wijnregio betekent letterlijk ‘oever van de Duero’. Dwars door dit wijngebied stroomt namelijk de Duero rivier. Deze rivier speelt een belangrijke rol bij de wijnbouw: er komt veel van het water vandaan dat gebruikt wordt om de druivenranken te irrigeren. Ook heeft de rivier invloed op de (nacht) temperatuur in de regio. Al in de 9e eeuw werd er in dit gebied wijn gemaakt, maar pas in 1982 kreeg Ribera del Duero een DO-status (Denominación de Origen), een kwaliteitsgarantie dat net als bij veel andere Spaanse klassieke wijnen iets zegt over druiventeelt en de wijnbereiding. In het geval van Ribera del Duero moet minimaal 75% van de wijn worden gemaakt van de Tinto del País druif (lokale tempranillo). De kans is heel groot dat je wel eens een glas Ribera del Duero hebt geproefd. De rode wijnen uit Ribera del Duero zijn namelijk wereldberoemd en behoren tot de beste van Spanje. Maar wist je bijvoorbeeld dat er ook een klein beetje witte wijn wordt gemaakt in deze regio? En dat je naast de Tinto del País druif ook andere druiven mag gebruiken, zoals cabernet sauvignon en merlot? Lees snel verder voor meer verassende weetjes over deze Spaanse wijnregio!

 

Rosé uit Ribera del Duero

Ze maken dus niet alleen rode wijn, maar ook witte wijn in Ribera del Duero. Maar wist je dat ze er ook hele fijne rosés maken? Niet veel trouwens, slechts 3% van de totale wijnproductie bestaat uit rosé. Ik heb er inmiddels een paar geproefd en ben onder de indruk! De rosé wordt hier vaak gemaakt van de lokale tempranillo druif. De rosés die ik heb geproefd waren wat donker van kleur met veel fruitige aroma’s. De smaak is eveneens fruitig, maar ook complex en krachtig. Echt een andere stijl dan de wereldberoemde rosés uit de Provence, alleen al door een hoger alcoholpercentage. De rosé is heerlijk bij (licht) pittige gerechten of een grote pan kruidige paella. 

 

Wijnen met een gastronomisch karakter

Wist je dat je de rode wijnen uit Ribera del Duero heel goed kunt serveren bij veel verschillende gerechten? De wijn is heel gastronomisch, oftewel breed inzetbaar bij een diner. Wat dacht je van lamsbout of lamskoteletjes, kwartel, hazenpeper, hertenbiefstuk of kazen als jonge Goudse of manchego. Licht gekoeld passen de wijnen uit Ribera del Duero ook perfect bij een zomerse paella. Loopt het water je al in de mond? 

 

De kelders van Aranda de Duero

Wist je dat een bezoek aan deze wijnregio absoluut de moeite waard is? Ribera del Duero ligt diep in het binnenland van Spanje tussen twee gebergtes in. De rivier de Duero stroomt dwars door dit gebied, en dat levert prachtige plaatjes op. Een bezoek aan de hoofdstad van Ribera del Duero, Aranda de Duero, mag ook absoluut niet ontbreken! In deze stad bevinden zich ondergrondse antieke kelders waar nog steeds wijn wordt bewaard. De kelders liggen tot wel 12 meter diep in de grond en zijn door een gangenstelsel met elkaar verbonden. Daarnaast ademt dit stadje wijn. Je kunt er veel leuke wijntours doen, bijvoorbeeld onder leiding van een gids. Een glas Ribera del Duero in combinatie met de lekkere Spaanse keuken: dat wil je toch?

Artikel: Interview met Bodegas Montebaso, een wijnmaker uit Ribera del Duero

In Ribera del Duero, het prachtige wijngebied gelegen in het hart van Noord-Spanje op ruim 100 kilometer afstand van Madrid, vind je meer dan 24.000 hectare aan wijngaarden gelegen op 700-1100 meter boven zeeniveau. In dit gebied zijn 308 wijnbedrijven en bijna 8.000 druiventelers gevestigd. Er heerst een extreem klimaat, met hele hete zomers en ijskoude winters. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur is groot, dit heeft een positieve invloed op de smaakontwikkeling van de druiven. Uit Ribera del Duero komen niet alleen rode wijnen, maar ook rosés en sinds 2019 zelfs witte wijnen. 

 

Eén van die vele wijnbedrijven in Ribera del Duero is Bodegas Montebaco. Dit wijnbedrijf is in 1987 begonnen met het produceren van wijn. De wijngaarden van Montebaco liggen rondom landgoed Monte Alto, tussen de gemeenten Valbuena en Pesquera de Duero. De filosofie van Montebaco is helder: het produceren van wijnen van hoge kwaliteit, waarin het ouderen in eikenhouten vaten een essentieel onderdeel is. Het is hun doel om het fruitige karakter van de wijn en de invloeden van de houtrijping goed in balans te houden. De filosofie van deze wijnmakers is verder geïnspireerd op respect voor het milieu en de locatie, oftewel de wijnen moeten een expressie zijn van het gebied waar ze vandaan komen. De wijngaarden liggen op slechts 4 kilometer van de rivier, op een hoogte van 800 - 900 meter boven zeeniveau. Er heerst een extreem landklimaat, gekenmerkt door weinig regen, droge zomers en strenge en lange winters. Vanwege deze bijzondere klimatologische omstandigheden is Bodegas Montebaco een unieke wijnmakerij binnen de DOC Ribera del Duero. 

 

Ik sprak met de wijnmaker van Bodegas Montebaco en stelde de vraag hoe belangrijk biologische of biodynamische wijnen zijn tegenwoordig en wat de invloed is van klimaatopwarming op de wijnen van Bodegas Montebaco: 

 

“Ecologische wijnbouw is een proces dat groeit en niet meer terug te draaien is. Deze manier van wijnbouw heeft een positieve invloed op de kwaliteit van de wijnen en natuurlijk past in de trend van een gezond dieet (vrij van synthetische producten). Het heeft ook zeker een positieve invloed op het behoud van het milieu en de biodiversiteit”

 

“De rivieroever van de Duero ligt in de Castiliaanse hooglanden, deze regio is omgeven door bergen die het klimatologisch isoleren, dus de klimaatveranderingen van de afgelopen 30 jaar zijn niet zo duidelijk in deze regio. Hoewel we niet kunnen ontkennen dat het alcoholgehalte in de wijn is gestegen en dat we steeds vaker een ​​mildere herfst hebben.”

 

Ben je benieuwd naar de wijnen van Bodegas Montebaco? Ze zijn in Nederland onder meer te koop in via de webshop van De Wijnschuur.