Welke wijn waarbij?

Het maken van dé perfecte wijn/spijs combinatie is ontzettend moeilijk. Vaak bestaat er ook niet één goed antwoord, maar zijn er meerdere mogelijkheden. Smaken verschillen, zal ik maar zeggen... Graag deel ik hieronder een paar van mijn favoriete gerechten, inclusief bijpassende wijn!

Eet smakelijk, en cheers!

Vistaco's met Spaanse albariño

Het gerecht

Ik heb een heel makkelijk én lekker recept voor de allerbeste vistaco’s die je in een handomdraai op tafel zet. Het gerechtje is ideaal om te serveren als je met vrienden gaat eten, want je zet gewoon alles in grote schalen op tafel!Onderstaand recept is voor acht taco’s. Komt ‘ie:

Meng drie eetlepels mayonaise met drie eetlepels crème fraîche, fijngehakte chipotle (blikje) en een beetje limoensap. Meng in een andere kom fijngesneden ijsbergsla (200 gram) met een eetlepel crème fraîche en dille. Meng in een andere schaal fijngesneden rode kool (300 gram) met een rode ui (in halve ringen gesneden), koriander en limoensap. Snijd vervolgens vier kabeljauwfilets in reepjes van twee centimeter en doe in een ovenschaal. Bestrooi met zout en peper naar smaak, twee theelepels gerookte paprikapoeder en twee theelepels komijn. Meng met limoensap en olijfolie. Zet de schaal 12-15 minuten in een voorverwarmde (220 graden) oven. Bak de maistortilla’s zoals aangegeven op de verpakking. Beleg de tortilla’s met de rode koolsalade, de vis, ijsbergsla en vervolgens een goede lepel van de chipotlemayonaise. Maak het af met koriander en een schijfje limoen.

De wijn

En wat drinken we daarbij? Door de vele (pittige) smaken in het gerecht is het belangrijk om een wijn met een hoge zuurgraad te serveren. Ik ging voor een albariño, één van de aangenaamste verfrissendste witte wijnen van Spanje. Ik koos deze ‘Porta da Ría’ van Bodegas Gallegas, een prijswinnende wijn met een hele fijne prijs/kwaliteitverhouding.

De wijn heeft een mooie groene reflectie in de kleur en een intens aroma van appel, citrus en nectarine. De wijn is droog en fris met tonen van gele appel, peer en limoen. De wijn heeft in de afdronk een aangenaam pepertje. Dat geeft de wijn voldoende kracht en stevigheid als begeleider bij deze vistaco’s.

Saludos y disfruta!

Sashimi van zalm met Spaanse bubbels

Het gerecht

Ik vind het heerlijk om met een paar simpele ingrediënten een lekker gerecht op tafel te zetten. Jamie Oliver kan dit als geen ander, zoals met deze heerlijke zalmsashimi nieuwe stijl!

Rooster 2 eetlepels sesamzaad goudbruin en zet opzij. Snijd een mooie verse zalmfilet van 300 gram in 4 mootjes en schroei ze aan alle kanten voor 10 seconden. Haal de mootjes uit de pan en hussel ze door de geroosterde sesamzaadjes. Snijd ze vervolgens in plakken van 1 centimeter en leg ze op het bord.

Pers het sap van 1 limoen en 1 minneola, roer er 2 theelepels sojasaus en een paar druppeltjes extra vierde olijfolie door. Snijd een rode peper of jalapeño in ringen en rasp de schil van de limoen en minneola. Schep de dressing rondom de zalm en strooi de gesneden peper, geraspte schillen en een beetje tuinkers erover.

De wijn

En wat drinken we daarbij? Dit is een gerecht met veel verschillende smaken: het vettige van de zalm, het friszure van de saus en het pittige van de peper. Ga dus op zoek naar een wijn die niet omver wordt geblazen door al deze smaken! Ik kies een fruitige Cava met frisse zuren. Rijk aan bubbels, zacht van smaak en een perfecte begeleider van deze sashimi.

Eet smakelijk!

Salade van tomaat en burrata met Siciliaanse pinot grigio

Het gerecht

De Italiaanse keuken is misschien wel de beste keuken van Europa. Met slechts een paar goede ingrediënten weten de Italianen heerlijke gerechten op tafel te zetten. Graag deel ik één van mijn favoriete lunchgerechten met buratta, een Italiaanse kaas gemaakt van mozzarella en room.

Maak allereerst een salade van tomaat, rode peper, olijven en basilicum. Doe hier een goede olijfolie en een klein beetje balsamicoazijn door en breng op smaak met peper en zout. Leg deze salade in het midden van een groot bord. Snijd een avocado in mooie dunne plakjes voor bovenop de salade. Leg hier vervolgens de bol buratta op en strooi wat gesneden peterselie over het bord. Maak het gerecht af met wat dunne plakjes Prosciutto di Parma.

De wijn

En wat drinken we daarbij? Ik kies voor een heerlijke Siciliaanse pinot grigio van wijnhuis Inycon. De wijnmakers laten de druiven langer rijpen in de wijngaard. Dit geeft extra smaak, kracht en complexiteit aan deze sappige witte wijn. Hierdoor past de wijn perfect bij de buratta met tomatensalade. 

Toscaanse broodsalade met Italiaanse sauvignon blanc

Het gerecht

De Italiaanse keuken blijft toch echt mijn favoriet, mede doordat er met slechts een paar ingrediënten de lekkerste gerechten worden bereid. Neem nou deze panzanella, oftewel de traditionele Toscaanse broodsalade. Oorspronkelijk bedoeld om restjes oud brood op te maken, maar inmiddels niet meer weg te denken uit veel Italiaanse restaurants. Dit is mijn recept voor 4 personen:

Leg een gele en rode paprika onder de grill tot ze zwart zijn geblakerd. Haal ze uit de oven en leg ze vervolgens nog 20 minuten in een met folie afgedekte kom. Doe de oven uit.

Snijd ondertussen de tomaten grof en leg ze in een vergiet met een kom eronder. Laat de tomaten gedurende 20 minuten uitlekken en vang het vocht op. Eventueel druk je de tomaten iets aan. Scheur een paar sneetjes oud brood zonder korst in stukken en leg op een bakplaat in de nog warme oven om te drogen. Let goed op dat ze niet te bruin worden.

Snijd een rode ui heel dun, haal de velletjes en zaadlijsten van de paprika’s en snijd deze in dunne strookjes. Snijd twee stengels bleekselderij in dunne plakjes. Doe de bleekselderij met de paprika, rode ui, stukjes brood, een theelepel kappertjes en 6 grof gesneden ansjovisfilet uit blik in een grote kom. Doe ook de tomaten erbij. Meng door het opgevangen tomatensap een eetlepel rode wijnazijn, een uitgeperst teentje knoflook en vijf eetlepels goede olijfolie. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Meng de dressing voorzichtig door de salade. Leg de salade op een bord of grote schaal en snipper er basilicumblaadjes overheen.

De wijn

En wat drinken we daarbij? Ik kies deze Italiaanse sauvignon blanc van het wijnhuis Cantina Lavis. Dit wijnhuis ligt in Trentino, een hooggelegen gebied in Noord-Italië. Deze sappige, droge en opwekkende witte wijn past mede door de frisse zuren en het stevige karakter perfect bij deze Italiaanse broodsalade bomvol verschillende smaken. 

Ik zou zeggen: buon appetito!